topan’s life
flankerline ~such an outregeous life~

harga barang n perkidmatan naik pulak

sial!!

itulah satu2 ayat yg kuar dari mulut aku bile bace heading suratkhabar arini.mana xnye harga barang naik dalam lingkungan 10 percent ke atas.antara alasan mereka adalah nk menampung kos perjalanan dan perkhidmatan yg semakin tinggi..seakan-akan harga barang tidak akan maintain pada satu harga shaja..seperti kemungkinan harga barang naik lagi tidak mustahil…

dalam situasi ni mmang kite kne bertenang n try hadapi kenyataan ini..antara heading yg agak garang pada arini..

sumber berita harian online :

-Kerajaan, Petronas tanggung subsidi bahan api RM36b

-Bernas turun harga beras, gula melonjak 20 sen sekilo

walaupun harga petrol naik,kerajaan mempunyai alternatif tersendiri dengan memberi subsidi minyak pada motosikal yg 250cc ke bwah.ada sorg kawan sy yg memberitahu bahawa harga petrol sebenarnya adalah murah tetapi syarikat2 gergasi minyak yg memonopoli harga minyak tersebut..mereka sewenang-wenangnya menaikkan harga minyak kerana mereka tahu petrol merupakan satu keperluan harian bagi pengguna..jika pengguna cuba untuk memboikit sekalipun mereka tidak rugi malah pengguna yg rugi..hmmm.mari lah kita semua sama-sama memikirkan jalan penyelesaian bagi mengatasi masalah ini..

senang citer buat jek macam kat korea ngan jepun tuh..org kat bndar naik beskal jek gi kerja..baru lah segar pepagi..pagi dah buat senaman ke tempat keja..duit pun jimat xyah isi petrol..naik lrt ke komuter ker..banyak alternatif sebenarnya..tapi kita cuma hendak seang dgn drive kete sendiri…statistik menunjukkan hampir setiap isi rumah di malaysia mempunyai 2 kereta..bayangkan lah tuh..agak2 nyerlah kempen kongsi kenderaan yg kerajaan syorkan dlu tu kne buat balik lah..hehe

Advertisements

No Responses to “harga barang n perkidmatan naik pulak”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: