topan’s life
flankerline ~such an outregeous life~

Kerjaya atau Bahagia

semalam lepak kat kapal sepoi.bosan xtau nk buat ape..keje sume da setel..tggal pon valve tag jek..rase malas gile nk psang tag kat valve tu..bukan 1 2 valve nk psang tag nyer..beratus valve ader dlm kapal tu..dr sekecik2 valve smpai lah besar…dr aku kusut nk psang tu,aku lepak kt mess room ngan krew kapal..
Leh lepak2 minum air ker makn megi ker..roti ker…skali ade citer cerekarama kot kalo aku xsilap..citer psal laki bini neh yg sibuk kejar kerjaya smpai dua2 xbersua muka lgsung…laki balik lewat bini balik pon lewat…bini balik trus tidoq…laki balik mgharapkan si isteri nyer mnyambut…xmcm jiran sebelah umah dier tu…susah kalo minda kita ni terkongkong dgn kerjaya semata2…no sense of humor lak tu…ceh ape da..nk dijadikan citer si isteri tu mntak adik dier neh duk serumah ngan dier..adik dier ni blaja lagi kt kolej…yg si adik ni pndai masak,rajin mngemas lah mcm2 lagi lah…abg ipar plak suka..yerlah mane xnyer,balik2 keje adik ipar msak,layan baik pnyerrr..mne xabg ipar syg..itulah yg bhya…kdg2 laki kejar kerjaya tggl bini kt umah..kdg2 mcm kes yg ni…sbnrnyer bende ni berasaskn dari diri kita juga…membina keluarga bukan lah mudah..tapi satu cabaran buat pendokong institusi keluarga itu sendira…jiga nk membina keluarga perlu asas yg kukuh..mcm ade satu pepatah tu..rase nyer bleh pkai kot..”kalau kail panjang sejengkal,jangan laut nk diduga”..kiasan ni dr sudut pandangan aku,kalo rase diri tu kekurangan ilmu,yakni asas atau foundation (sama jek lah) kukuh kna las asas tu dgn ilmu…jgn ikut rase,nnti binasa..jgn ikut hati,nnti mati…tapi ikutlah akal fikiran yg dikurniakan oleh Allah…cinta semata2 xboleh djdikan kekuatan..mmg cinta itu wajib kne ade,kalo xknpa kawin..btul x?(maaf lah kalo silap)
Kadang2 kita xperasan yg kita ni sudah jauh menyimpang dr sudut yg sebenar..tgglkan tggungjawab…itu yg selalu kita endahkan…mengejar wang ringgit dr kebahagiaan…kadang2,kita ambil masa sejenak..fikirkan tentang bende ni..xde org perfect..tp kita boleh baiki kekurangan diri kita ni..Insyallah…tp bile tgk citer tu,aku fikir kn yg aku juga mngejar kerjaya..tapi aku takut yg aku xmmpu nk memikul tggungjawab dlm keluarga….soal jodoh biar Allah tentukan,yg penting kita berusaha untuk mencari…

Advertisements

No Responses to “Kerjaya atau Bahagia”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: