topan’s life
flankerline ~such an outregeous life~

Oct
20

alhamdulillah..berbanyak syukur kpd Allah s.w.t kerana dgn prtolongan Nya hamba Nya ni dpt presen dgn successful..takut gile dr seminggu sebelum waktu presen tu..mne x nyer panel mmg tough2..mr gan, mr deva dgn pak indra..mr deva dgn pak indra boleh lg dikatakan ok..tp mr gan..yang ade sejarah yg merbahaya kpd mmbe2 aku yg len time presen…sume projek2 mmbe aku di-blame dgn teruk smpai suh buat balik…mmg die blame kaw kaw..dh la dpt waktu presen ari yg las skali..mmg physcho btul…mne x nyer..bdk2 umah aku sume presen awl..aku sorg yg las..mmg xpuas hati mula2…tp bile dh smpai time presen tu..kitorg dpt tau mr gan xde…mmg bersyukur sgt..panel2 yg len pon xde nk blame sgt kitorg..so soalan2 yg dikemukakan aku dpt jwb dgn ok…hu mmg lega sgt..lega sgt rase…penantian tu satu penyeksaan…hi2…mmg lega giler…Allah tu maha penyayang pd hamba2 Nya…kalo kiter ade mslah jgn lah drisaukan..sbb itu semua ujian dr Allah…untuk melihat kita bertindak mcm mne…jgn dh ade mslah br nk cr Allah…sedar lah kawan2…tanpa rahmat dan pertolongan dari-Nya…kita xmmpu untuk mndptkan sesuatu yg kita mahu…betapa lama br aku sedar…Alhamdulillah…sesungguhnya Dia ade bile kita dlm ksusahan…cuma kita…cuma kita yg sedar atau tidak perkara trsebut…

Advertisements
Oct
13
“Sesungguhnya.. tidak ada yang lebih menyayat
dari melihat bangsaku dijajah
tidak ada yang lebih menyedihkan
dari membiarkan bangsaku dihina”
Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang sahaja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur
Di kata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri memerhati
Dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri membiarkan bunga raya layu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri
Aku lihat layu dalam Melayu
Tanah air kita yang punya kita siram kita baja
Tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa
13 Harimau bertukar menjadi mangsa
Kita lupa nenek moyang kaya raya
Jangan sekali- kali di gadai harta bendanya
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Takkan Melayu hilang di dunia
Ya…Tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila di rapat
Selalu malu bila soalan di aju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak
Ku lihat layu dalam melayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tapi ragu
Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai
Perjuangan kita belum selesai!
Perjuangan kita belum selesai!
Perjuangan kita belum selesai!
“Perjuangan kita belum selesai
Kerana hanya yang cekal dan tabah
dapat membina mercu tandabangsanya yang berjaya”
Sep
21

tggl seminggu lagi jek nk raya..sedar2 dah 20 ari kita pose..tahun ni pose paling cepat aku penah rase..kalo x msti rase apsal lmbt jek pose nih nk abes…hmmm aku rase sedih plak ramadan ni nk abes dh..sbb bile bulan ni ade kita seronok..merapatkan hubngan sesama kita…n bermacam2 lagi aku rase yg korg sume penah experienced..

dlm waktu yg sama psm n prktikal aku….39 company aku request tmpt untuk buat prktikal tp cuma 5 jek yg balas…sume reply xde kekosongan..hu2…xpe ade 35 company lg…isau lak aku..tp xpelah aku biarlah dlu bende tu…fokus aku skrg kt psm aku…sume analisis test aku dah setel kan.aritu aku sambung wat swirl analisis pkai swirl meter ngan analisis pakai velocity stack….naik gak bacaan dier…so skrg keje kira mengira aku tgh buat…mmg aku nk pulun before raya neh…chapter 3 thesis dh setel…nk msuk chapter 4 lak…

abah suh balik awl cat umah..tp xtau lah..keje byk xsiap lg ni…tkut xsmpat balik awl…aku nk siapkan keje before balik raya ni..sbb raya ketiga aku nk balik u balik dah..nk smbung wat keje..maybe aku balik umah 28 kot..pling lewat pn 29..

hu..nk biol dh kpla aku neh..

Sep
21

just wanna shared a lyric from allahyarham sudirman..

when i heard this song,its touched me.n i will not left my family for whatever thing that come up..because i love them so much..mo matter what they have done..because that the only matter why i still here..

Ayah dan ibu

Itulah permulaan kami

Dapatlah melihat bulan dan

Matahari

Ahai…

Yang dikurniakan dari Ilahi

Ahai…

Ayah dan ibu lah

Mesti dihormati

Ayah dan ibu

Wali dan juga keramat

Pada mereka kita beri hormat

Bagilah tunjuk ajar dan

Nasihat

Supaya hidup

Supaya hidup kita akan selamat

Sep
21

kenali ibu bapa..
doakanlah sejahtera
kita anak harus membela  apabila sudah dewasa
jangan biarkan mereka sia-sia
di hari tua
kecewa hidup dan merana
kerna perbuatan anak derhaka
bahgiakan mereka hingga hujung usia
bila sampai waktu ajalnya
anak soleh sebagai harta
hai ibu bapa kami permata anda
tidak jemu berdoa
agar sejahtera terpelihara
di dunia bahagia
akhirat pun begitu jua..
inilah harapan kami semua
moga Allah kabulkan doa
bahagiakan mereka hingga hujung usia
bila sampai waktu ajalnya..

Sep
20

Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas. Bila bas tu datang, awak nengok bas tu dan awak kata pada diri awak,
“Eee… penuhnya… tak de tempat duduk.”
Jadik, awak katakan pada diri awak,
“Saya akan tunggu bas yg lain.”
Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain. Kemudian, datang pulak bas yg kedua.Awak nengok bas tu dan awak akan cakap,
“Eee… bas ni buruk sgt… mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan.”
Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak
bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya. Setelah
beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata,
“Emmm…. takde air-cond… cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain.”
Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan
baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna. Dan kemudian barulah awak sedar bahawa… awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak. Walaupun yg datang
tu adalah bas yang berair-cond, adakah awak dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak? Jadik, (terutamanya golongan perempuan) lelaki pun samalah mengingini apa yg awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan? Sekiranya awak dapati “bas” itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu. Tapi… saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti-nanti kan), awak tahan bas tu >>tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak! Hahahaha…. Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN!
Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri. Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu… semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!

Sep
20
Never leave the one you [LOVE]
for the one you (LIKE)
Because the one you (LIKE) will leave you
for the one they [LOVE]
The one you (LIKE) will give you goosebumps;
the one you [LOVE] will make you laugh
and send shivers down your spine.
When the one you (LIKE) cries, you feel sorry for them;
but when the one you [LOVE] cries, you cry for them.
True Love Doesnt Have A Happy Ending
BECAUSE True [LOVE] Never Ends
Tonight your true [LOVE] will realize how much they love you
Aug
21

hu letih btul nyer..dr pas mgrib tidoq smpai kul 11 td..lapaq da rase ajaq joe gi rocai..kuman dtg blik ajak gi shell tp tgk aku tidoq die blah..siot jek..bkn nk kjut..org dh xmkn pape lg..nsib joe ngan reza nk folo gi rocai..kalo x gi sorg jek la..lapaq nyer psal..hehe..

dr pg td wat psm smpai kul 6 ptg td balik..hu letih2..head toyota tggl 1 port lg aku nk test flow dier..byk lak leakage..nk kne seal btul2 sume lubang..byk leakage kat water jacket head tu..mmg payah sket nk ttup..lubang water jacket dh byk..hu2..xpe ssh2 dahulu…rilek2 kemudian..pedot da balik..mmg berebut lah nk gune flowbench tuh..tp pg sok aku bg dier pakai dlu sbb nk gi kdai moto…lampu moto aku sume break down..myk itam nk dkt 3 bulan xtukar..da mcm2 bunyik kuar..he2..nk tido xleh lak ni..dh tido lama td..men fesbuk la nmpk nyer…he2…jap gi smbung analisis balik untuk head toyota tuh…ai xngtuk2..heee

Aug
14

aha cuti midsem kembali..arini lg ramai bdk2 aku da balik..klas bukan ader pn arini..klas ICE td pun aku xgi.tidoq pas subuh cmne nk bgun gi klas..lgpun aku bru ponteng 1 klas..hehe..dulu kalo xblik msti rase len..nk xnk kne balik gak..biar lah keje berlambak..tp skrg bdk2 ni balik pn aku da xeran dah..zack,ijan dah gerak balik dh tgh ari td..jap gi cain plak balik..pastu sok sharul,mizi nagn sopi plak..najem smpai ahad ni jek sbb kitorg ader game futsal hujung minggu ni..pastu tggl aku sorg2 kat umah ni..hu2..nk buat cmne aku nk siapkan keje2 aku ni..bleh trus aku siapkan repot trus..igt nk overnite mlm ni..tp siapkan keje dlu..byk calculation untuk flow head kat levin ngan mivec aku xabes kira lg..

bg setel tu dlu baru leh merayau mlm2 neh..hehe..pedot xgi jmpa cik mail td..igt dier gi jmpa td..msg die dh smpai kl dah..siot jek mamat tu..dah 2 minggu dier xjmpa..bahaya nih..ketua panel aritu dh bgtau yg psm 2 neh byk evaluation dr supervisor..panel msa presenation nnti 40% jek..xmcm yg lepas panel 60%..alhamdulillah psm 1 lepas dgn cun nyer…isau plak dgn psm 2 nih..presentation da dkt..keje xabes2 lg..mmg aku pulun kaw kaw mlm ni…pasang lagu kuat2..bg layan sket..winston msti ade..mmg bes wat keje..hehe

Aug
10

alhamdulillah..akhirnya selamat ijab kabul abg aku yg no 4 bernama mohd ezane bin abd kadir.tggl lg sorg abg aku jek yg xkawen lagi.yg no 3.ader sesape berminat?hehe.semoga panjang umur dan murah rezeki selalu.xlupe semoga perkahwinan berkekalan sepanjang hayat.aminnnnn.

Kiotrg gerak ke kl ari khamis mlm jumaat.time tu mmg tgh2 ujan kitorg gerak..kalo nk citer sejuk nye psal mmg sejuk gile..aku bg nash dlu drive sbb aku rase ngantuk giler.so drpd mrbhaya kan sesape bg dier bwk.kitorg berenti rehat kat genting sempah.pastu dr tol gombak kitorg trus ke taman melati umah kakak ipar aku sbb abg2 aku sume tggu kat c2.lepak c2 kjap minum2 pastu gerak uptown danau kota.luck xde danau sepi sket sbb bkn mlm mggu.so kitorg trus gerak gi uptown shah alam(nk ikutkan nk pegi downtown cheras,tp xtau..kehkeh).satu lg luck xbes uptown dh nk ttup..time tu dlm kul 3 pg dah..pastu trus gerak banting umah nash..sekor2 dah lapar..gi breakfast kat McD dlu pekena kopi ngan harshbrown ngan dish2 len….

alang kol bgtau akad stat pas jumaat dlm kul 3..so kitorg gerak dlm kul 12(musafir nih..hehe) smpai masjid taman melati kul 2 stgh..solat suem pastu igt pengantin laki da smpai..upe nyer sorg pn xsmpai..isau gak bukan msjid ni..masjid len..kol balik diorg konfem kan msjid ni..gambar kat atas tu msa tgh tggu pengantin laki nagn angkat dulang nk bwk gi umah pengantin pompuan..mkn mmg kaw kaw nyer mkn..hehe.bes mkn ramai2 nih..dapat plak mkn ngan sume family aku..sume yg xbes mama xde jek..kalo mama ader mesti bes..xpe aku da bg present kat dier..hope dier suke hadiah besday dier tu..hadiah ape?aku beli jam ngan kain untuk buat baju..setel sume dlm 5 stgh..aku nk gerak low yat sbb nk crik printer baru..kali ni aku hepi ssgt sebab aku dpt kumpul adik beradik sume..sbb sblum ni mmg kitorg ssh nk kmpul..hmm ader hikmah jgk sume nih kan..

nk gi low yat aku drive.smpai lah kul 8 kitorg igt nk gerak balik kuantan dah..pastu nasib baik aku igt laptop abg aku xbg lagi kat dier..kne la singgah dlu umah kakak ipar aku balik sbb diorg sume ader kat c2.pastu mkn lagi..hehe..kali ni siap tapau lg buat balik kuantan..pastu igt abg2 aku yg len da blah..upe nye diorg ader lagi..jmpa balik diorg salam2 sume..pastu siap ckp konfem balik kul 11 lebey..singgah danau balik carik baju..pastu tgk ader shisha plak..mmg niat nk carik bende tu..hehe..layan mix fruit sket..lega..hehe..pastu gerak balik kuantan kul 1 stgh..lalu depan umah kakak ipar aku plak time tu,abg2 aku ader lg lepak ramai2 kat luar trkejut tgk kitorg..hehe..mne xnyer..ckp blik kul 11 ni nk dkt kul 2..hehe..

smpai temerloh aku drive pastu nk dkt dh ngan gambang aku bg nash..sbb mmg dah berat gielr mata aku..mmg xlarat sgt..smpai ump dlm kul 4 pagi..trus tido mmg xlarat.kul 8 bgun gi kursus soft skill..huh mmg letih..kalo xde program nih konfem ahad baru balik..hehe