topan’s life
flankerline ~such an outregeous life~

Jan
28

arini ari jumaat..seminggu pas launch IDS Darussalam..70m Anchor Handling Offshore Supply Vessel..alhamdulillah byk gak system yg aku dh start kan..main genset port ngan stbd start 3 ari pas launch..mmg satu record untuk aku..untuk kapal neh..aku nk buat schedule aku dgn tight skali..aku nk tgk berapa cepat aku bleh siapkan keje2 aku neh..target aku??cuma sebulan stgh untuk lebey kurag 25 system..aku nk tgk limit aku..
Arini kitorg akan proceed dgn main genset lagi untuk synchronizing..senang citer kawin 2 genset..bende ni bukan senang nk kawin trus..yg peninn nanti incik paizal..sebab dier yg kne kawin kan..haha..tp so far da setel smlm..smlm jek 4 system aku da jalan..mmg record lagi untuk aku..hihi..tapi kiter merancang..tuhan yg menentukan..insyallah aku dpt drag lagi timing commissioning untuk IDS Darussalam neh dgn lebey ceoat lagi..geng2 otai da xde..kalo x leh ajor aku byk2 bende..coz we all still learning..no body are really perfect…smpai msa dh nk trun kapal..

Advertisements
Jan
05

via Friendster – hang’s Photos.

ini lah tempat nyer..mula2 kami berkenalan..kitorg sama2 masuk satu program bakti siswa..time tu da nk abes sem dah..da abes exam da pon…nk balik kg bosan lak nnti..mmbe2 plak ajak gi join…ape lagi join aa…matlamat utama pegi mmg nk tambah sijil n nak rase pengalamn duduk dgn family org…

bakti siswa atau lebey dikenali dgn baksis dibuat di kelantan masa tu..mmg ramai2 sudent2 u lain join gak time tu..nk dijadikan citer,kitorg satu kumpulan…dier fasilitator aku just runner jek..hee..oppss citer smpai situ jek..jgn marah hehe…itulah pengalaman yg best sekali msa aku kat UMP dulu..

Jan
05

Bila lelaki benar2 jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dgn ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ini, tiba2 secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dgn relanya. Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja utk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. Utk melihat lelaki menangis amatlah payah. Diantara tanda2 lelaki yg jatuh cinta dgn hebat ialah: 1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa. 2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap. 3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya. 4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap2. 5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya. 6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga. 7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya. 8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya. 9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain. 10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja. 11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya. 12. Dia akan mengalabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama. 13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya. 14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri. 15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya krn dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya. 16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya. 17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar. 18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain. 19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasaserik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namundia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya. 20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya. 21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri. 22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya. 23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan. HARGAILAH…….. ..

Oct
02

semalam lepak kat kapal sepoi.bosan xtau nk buat ape..keje sume da setel..tggal pon valve tag jek..rase malas gile nk psang tag kat valve tu..bukan 1 2 valve nk psang tag nyer..beratus valve ader dlm kapal tu..dr sekecik2 valve smpai lah besar…dr aku kusut nk psang tu,aku lepak kt mess room ngan krew kapal..
Leh lepak2 minum air ker makn megi ker..roti ker…skali ade citer cerekarama kot kalo aku xsilap..citer psal laki bini neh yg sibuk kejar kerjaya smpai dua2 xbersua muka lgsung…laki balik lewat bini balik pon lewat…bini balik trus tidoq…laki balik mgharapkan si isteri nyer mnyambut…xmcm jiran sebelah umah dier tu…susah kalo minda kita ni terkongkong dgn kerjaya semata2…no sense of humor lak tu…ceh ape da..nk dijadikan citer si isteri tu mntak adik dier neh duk serumah ngan dier..adik dier ni blaja lagi kt kolej…yg si adik ni pndai masak,rajin mngemas lah mcm2 lagi lah…abg ipar plak suka..yerlah mane xnyer,balik2 keje adik ipar msak,layan baik pnyerrr..mne xabg ipar syg..itulah yg bhya…kdg2 laki kejar kerjaya tggl bini kt umah..kdg2 mcm kes yg ni…sbnrnyer bende ni berasaskn dari diri kita juga…membina keluarga bukan lah mudah..tapi satu cabaran buat pendokong institusi keluarga itu sendira…jiga nk membina keluarga perlu asas yg kukuh..mcm ade satu pepatah tu..rase nyer bleh pkai kot..”kalau kail panjang sejengkal,jangan laut nk diduga”..kiasan ni dr sudut pandangan aku,kalo rase diri tu kekurangan ilmu,yakni asas atau foundation (sama jek lah) kukuh kna las asas tu dgn ilmu…jgn ikut rase,nnti binasa..jgn ikut hati,nnti mati…tapi ikutlah akal fikiran yg dikurniakan oleh Allah…cinta semata2 xboleh djdikan kekuatan..mmg cinta itu wajib kne ade,kalo xknpa kawin..btul x?(maaf lah kalo silap)
Kadang2 kita xperasan yg kita ni sudah jauh menyimpang dr sudut yg sebenar..tgglkan tggungjawab…itu yg selalu kita endahkan…mengejar wang ringgit dr kebahagiaan…kadang2,kita ambil masa sejenak..fikirkan tentang bende ni..xde org perfect..tp kita boleh baiki kekurangan diri kita ni..Insyallah…tp bile tgk citer tu,aku fikir kn yg aku juga mngejar kerjaya..tapi aku takut yg aku xmmpu nk memikul tggungjawab dlm keluarga….soal jodoh biar Allah tentukan,yg penting kita berusaha untuk mencari…

Feb
22

…dgn berbekalkan basikal “bukit” yg disewa dgn kadar yg dgn siot nyer mendadak dgn cepat(rm5 + rm 1 untuk setiap jam berikut nyer)…kami meredah hutan taman bukit cherakah dgn hepi nyer..tp yg buat xbes mula2 tu sebab kamera aku prob..hu geram giler msa tu..nk kuar umah cek kamera balik,tgk2 bateri hp xcas pon..charger baru beli lak tu..tp salah aku gak,cas jek tapi xreti nk cek..nasib lah mmbe baik aku ader di masa2 yg diperlukan..hi2..meri tima kasih2 byk2 sebab bagi pinjam kamera…act tu kamera adik dier..hi2…tapi tu pon da orait dah…jnji ade kamera;-)

…Aku n sweetheart aku pon memulakan perjalanan berbasikal dgn melawat umah 4 musim…time ni tgh winter..mmg aku xsgka sejuk nyer cm lahanat jek rase..kih2..mane x nyer,pegi tmpat salji dgn sandal jek…hi2..mne x sejuk giler..smpai kebas lah kaki n tgn kitorg kt dalam tu..kt luar musim panas,dlm sejuk giler..tp serious mmg sejuk…rase nk pegi lagi jek..alhamdulillah,malaysia xde musim sejuk cmtu..kalo ader lah xtau cmne..hi2..nk gi keje pagi2 pon da rase sejuk(dulu gi keje siap pakai glove lg..ngeh3)..

…aku rase mmg bahagia sgt skrg..ape2 yg aku impikan,yg aku hajatkan sume aku perolehi..aku bersyukur sgt2,dgn rahmat dan nikmat yg Allah turunkan pada aku skrg…terbayang aku lagi masa aku abes spm,ntah aku ni ade keje ke x..bleh ke aku jadi engineer…tp alhamdulillah,dgn berkat usaha dan doa aku dapat sume ni…cukup lah kot untuk kali ni,ni pon aku tulis sebab aku rase lama sgt aku xupdate blog ni..ni pon baru naik dr site..skrg ni aku tgh involve dlm projek kapal 70m anchor handling/tug vessel DP2 ngan 60m offshore supply vessel..incoming project plak kitorg akan buat kapal untuk petronas 78m offshore supply vessel gak..mmg tgh busy skrg..nk sambung wat drawing…

Oct
10

alhamdulillah..syukur pada Allah kerana aku berjaya menghabiskan study aku dgn jaya nyer..dpt pun sijil degree aku tuh..tp aku pelik,aku xrse gembira psal aku nk convo tu..aku gembira bout something yg aku mmg nk kan sebelum ni..something yg menggembirakan aku..yg beri aku smgt untuk aku tempuh hari2 yg mendatang neh..untuk smpai ke tahap tu,aku perlukan masa..dan bende tu bukan nyer boleh terjadi mcm tu jek..lebih kepada rasionaliti pemikiran untuk menerima sesuatu perubahan yg mungkin orang lain pertikaikan tentang kewujudan modifikasi perubahan sikap individu itu sendiri..

bg aku,aku xksah psal diri aku.yg pling penting,aku dpat gembira kan org lain.itu sudah ckp buat aku gembira=) dapat2 masa gi convo aku dpt gembira kan someone yg mmg aku nk dier hepi dgn aku smpai bile2…aku sedar diri aku ni byk kekurangan nyer,tapi aku kne improve dari masa ke semasa untuk buktikan yg aku mmg layak..perkara ni slalu aku pikirkan,sebab bende ni membawa ke masa hadapan kite..tentang cara pemikiran kite,cara hidup kite,cara pergaulan kite..sume nyer berkait rapat..setiap org xkan terlepas dari mmbuat kesalahan,aku pn xterkecuali dlm hal ni..yg penting aku cuba untuk perbetulkan kesilapan aku,untuk memperbaiki sesutu yg kusut..

harapan dan doa dari aku,yang aku akan membina suatu binaan atau struktur¬†yg kukuh,yg mampu menhan segala mcam gelora dan ribut,yg mampu menahan gempa dan gegaran…untuk ape?untuk kehidupan kami di masa hadapan…yg lepas kita jadikan pedoman untuk kehidupan masa hadapan..ya allah,peliharalah hubungan kami dan kekalkankan lah kami hingga ke akhir hayat…amin,amin..ya rabbal alamin

Sep
12

masa awl bulan posearituh,aku pikir2 dh..mcm mne lah aku nk hadapi bulan pose neh..yelah dulu bulan pose msa belaja..xterasa sgt pun..kalo rse rjin pegi klas,malas lepak bilik tidoq..hi2..jgn ikut prangai nih..ngeh2..ni da masuk ari yg ke 22 aku pose di bulan ramadhan neh..tp xpenuh 22 pun..hee..letih sgt..sgt2 letih..keje tgh panas,jalan cni,jalan sana,check barang ni barang tu,tu yg ponteng pose tu..hi2..xpe nti ganti balik..act lama dh aku mengupdate blog aku neh..ni td aku da suruh bdk aku setel kn job then aku nek opis..bes nyer lepak dlm air-cond..ngeh3..nnti aku update lagi blog neh..

Oct
25

perjalanan diteruskan selepas menunaikan solat zohor di masjid besar maran..konvoi BMA ditruskan dgn konvoi kereta meneruskan perjalanan mengikut jalan lama mnakala konvoi moto mengikut highway..dipendek kan cerita kitorg tggu bdk2 konvoi moto kt tol kuantan..kitorg meng”folo” konvoi kete dr blkg..sbb jln nk ke umah lias mmg kitorg xtau..lpas msuk 1 simpang tu tayar moto syeikh pancit..nsib dier mmg baik..pancit dpn2 kdai moto..hi2…nasib kitorg prasan..then kete kerol stop sbb nmpk kete kitorg pon brenti..ni lah aksi2 msa menunggu syeikh menukar tiub..hi2.

then prjalann diteruskn dgn konvoi moto dtg tnjukkan jalan..n then smpai la ke umah lias…umah lias kitorg dihidangkan dgn pulut kuning, rendang ayam n laksa..yg aku sempt baham pulut kuning ngan rendang jek..sbb knyg lg mkn kt umah raman tu..kepada incik lias sekelurga terima kasih sebab menjamu kitorg untuk beraya sesi petang lak..hi2..setakat ni dl..sbb aku akan msuk kn entry bru psal jalan2 raya bma sesi terakhir..ni bru balik..eh xleh citer byk2…bawah ni ditunjukkan gambar2 spnjang jln2 raya BMA second stge di umah lias yg xsmpat aku nk citer kn sume..assalamualaikum semua..



Oct
24

jalan-jalan raya BMA diteruskan untuk hari ketiga dgn 2 destinasi,,iaitu ke rumah raman di maran dan seterusnya ke rumah lias di bukit sagu…Perjalanan ni mmg xdrancang oleh kitorg yg baru pas balik dari jln2 raya BMA fes stage..(hi2) sbb sume msih ltih n byk gile keje nk kne submit mggu dpn tu..kul 10 aku dkjutkn oleh zack mengajak untuk ke rumah ayoh pin (alias raman..hi2)..tp aku tolak sbb letih..letih beb..ngan keje brlmbak lg nk buat..mau nyer x nk gi..pastu reza lak kejut aku..ajak gi..aku tolak lg…pastu dtg hang nash memujuk rayu suh aku pergi..tahi nash..hi2..

so konvoi kete gerak mengikut jalan lma mnkala konvoi moto folo highway..untuk kslmatan diorg..5 biji kete dgn konvoi berkapasiti 14 biji..prjalan dmulakan pda jam 12 dan smpai di umah raman kul 1 cmtu..kali ni aku suh nash drive..aku ngantuk lg..hi2..so kitorg smpai dl before knvoi bdk2 moto..n boleh pulun mknn dl..haha..hilman ngan is tension jek kitorg smpai dl..hi2…kt rumah raman kitorg dihidangkan dengan nasi impit,kuah kacang,rendang,mee kari,nasi ayam,kuih raya n mcm2 lg..aku xigt..sbb tu jek yg aku bdal..hi2

Oct
22

Yea…kali ni lembaran baru dimulakan dgn pengembaraan 5 sekawan ke selatan tanah air..hi2..perjalanan yg sptt nyer ke permatang badak untuk mnum air buah glas bsar untuk meraikan berakhirnya presentation telah bertukar mnjadi plan jln raya..hi2..mmg xleh nk lupe..mne x nyer..br kuar asrama kuman cdg trus gi umah nash mlm tu jgk..sbb fmly nash buat open house…mak asqa lak suh dtg…so dgn plan yg bru..kitorg u-turn balik untuk mmbuat prsiapan jln jauh..hi2

Prjalann dimulakan ke muadzam shah…ke felda keratong, iaitu umah mmbe aku ni..incik asqalani untuk menukar kereta..kitorg naik kancil dssbbkan kereta iswara turbo dier msuk bengkel..kete dh siap..so amik kete dier..prjlnn dtruskn ke tangkak..yg di-drive oleh aku..agak2 dlm kul 12 lebey msa tu..tido umah nash..pastu bsok nyer plan mula nk ke ledang..mndi mnda pastu gerak balik,,tp sbb ade 2 org¬† mmbe aku neh xnah gi melaka..kitorg mnukar plan lg..hi2..(lgpun umah nash ngan tol ayer keroh stgh jam jek)..

Driver pn brtukar aku kmbali drive…nash co-driver..(slalu nyer kitorg 2 jek drive)..aku pon stat bwk diorg pusing 1melaka..haha…dr mitc,ke utem..pastu ke MP(mahkota parade)..padang pahlawan..a’famosa..then pantai puteri…pastu trus ke umah aku di masjid tanah..igt nk buat surprised..alih2 mama ngan alang xde..diorg gi kl sbb akak ipar aku wat open house…abah sorg kt umah jek time tu..sbb along xsmpai lg msa tu..anak buah aku aaleya dmm lak…3 ari xnk mkn..sian lak tgk dak kcik tu..

pastu kitorg gerak matrik mlka lak..ade mmbe aku ni nk jmpa ehem2 dier..hi2..pastu grak trus ke muadzam ke rumah asqa..sbb mak dier suh dinner kt c2 dl..pastu trus ke ump…smpai dlm kul 11 stgh..dgn speed 140-150..hi2..itulah first stage jalan2 raya aku…